Evropská vína obsahují „věčné“ chemikálie, zjistila studie. Vinaři ji zpochybňují

V některých láhvích byly dokonce zjištěny stokrát vyšší hodnoty, než jaké se obvykle měří v pitné vodě, zjistila studie podle portálu Politico.

Studie, kterou ve středu zveřejnila organizace Pesticide Action Network (PAN) Europe, zdůrazňuje naléhavost výzev z poslední doby k rychlému vyřazení pesticidů obsahujících PFAS. Atomy těchto látek mají velmi silné vazby, a proto se tyto toxické chemikálie v přírodě i v lidském těle obtížně rozkládají.

Vinařství patří mezi největší uživatele pesticidů v evropském zemědělství, zejména fungicidů. Proto jsou vinice pravděpodobným ohniskem hromadění těchto chemických látek. Hrozny jsou obzvláště náchylné k houbovým chorobám a vyžadují časté postřiky během vegetačního období včetně některých přípravků obsahujících sloučeniny PFAS.

Výzkumníci rovněž zjistili, že zatímco kyselina trifluoroctová byla ve vínech sklizených před rokem 1988 takřka nedetekovatelná, od té doby se úroveň kontaminace neustále zvyšovala. V láhvích vína z posledních tří ročníků dosáhla až 320 mikrogramů na litr, což je více než 3000násobek zákonného limitu EU pro rezidua pesticidů v podzemních vodách. Autoři studie dávají tento nárůst do souvislosti s rostoucím používáním pesticidů na bázi PFAS a novějších fluorovaných chladiv v posledním desetiletí.

Ani eko vína na tom nejsou lépe

„To je varovný signál, který bychom neměli ignorovat,“ říká Helmut Burtscher-Schaden z rakouské nevládní organizace Global 2000, který výzkum vedl.

Zpráva analyzovala celkem 49 vín včetně konvenčních i ekologických produktů. Ačkoli ekologická vína měla tendenci vykazovat nižší koncentrace TFA, žádné z nich nebylo zcela bez kontaminace. Vína z Rakouska vykazovala obzvláště vysoké hodnoty, i když výzkumníci zdůraznili, že problém se týká celého kontinentu.

„Není to problém lokální, ale globální,“ upozornil Michael Müller, profesor farmaceutické a medicinální chemie na univerzitě ve Freiburgu. Ten provedl nezávislou studii, jež potvrdila podobné výsledky. „Už nezbývají žádná nekontaminovaná vína. Ani ekologické zemědělství nemůže před tímto znečištěním plně ochránit, neboť TFA je nyní v životním prostředí všudypřítomná,“ dodal.

Vinaři závěry zpochybňují

Evropský výbor vinařských podniků (CEEV) zastupující evropské vinařské společnosti však ve svém prohlášení zpochybnil závěry této studie. Poukázal na malý vzorek testovaných vín, téměř polovina láhví podle něj pocházela z Rakouska, i na nedostatek jasných důkazů, které by spojovaly kontaminaci s používáním pesticidů.

Skupina uvedla, že podporuje další vědecký dialog včetně probíhající práce Evropského úřadu pro bezpečnost potravin na přehodnocení zdravotních limitů pro TFA.

Načasování zprávy má zvýšit politický tlak jen několik týdnů před tím, než mají členské státy EU hlasovat o zákazu flutolanilu. Organizátoři kampaně tvrdí, že EU musí jít dál a prosazovat zákaz všech PFAS pesticidů v rámci celé skupiny.

Adblock test (Why?)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *