
Populace makrely obecné se blíží k bodu zlomu, lidé by měli místo ní jíst sledě, uvedla Společnost pro ochranu moří (MCS). Právě makrely jsou podle ní pro rybářské společnosti z Norska a Velké Británie hlavním cílem jejich rybolovu, píše deník The Guardian.
MCS každoročně vydává průvodce, který hodnotí vybrané druhy podle toho, do jaké míry jsou ohrožené rybolovem. Například makrela ze severovýchodního Atlantiku, která byla kdysi hojná a považovaná za udržitelnější rybu, byla za poslední čtyři roky „přelovena“ v průměru o 23 procent.
„Je velmi znepokojující, že ryba, která byla kdysi udržitelnou volbou, je nyní na takovém ústupu,“ uvedla Alice Mooreová ze společnosti MCS. Právě tento druh je totiž v hledáčku rybářských aktivit v mnoha zemích. Její populace již brzy nebude schopna se udržet. Jsme svědky neustálého poklesu jejich počtu. „Státy musí přijmout okamžitá opatření a ve vzájemné spolupráci sladit omezení odlovu na základě vědeckých doporučení,“ dodala.
Co říká rybí semafor?
Průvodce MCS používá pro spotřebitele systém semaforů a pro podniky stupnici od 1 do 5. Systém barevné škály rozlišuje jednotlivé stupně hodnocení v závislosti na tom, kde a jak je daný druh loven nebo chován: zelená (stupeň 1 nebo 2) značí možnost nejlepší tedy nejudržitelnější volby, žlutá (stupeň 3 nebo 4) značí určité problémy, které je třeba řešit, a červená (stupeň 5) pro ryby, kterým je třeba právě z důvodu jejich ohrožení se vyhnout. Doporučuje se, aby podniky, včetně restaurací a supermarketů, skladovaly pouze mořské plody s hodnocením 1 až 3.
Barevné kódy na rybím semaforuZelená – Rybolov je udržitelný a šetrný k životnímu prostředí. Jeho metody nepoškozují mořské ekosystémy, populace jsou zdravé a ryby byly uloveny odpovědně. Oranžová – Rybolov je potenciálně udržitelný, ale existují nějaké problémy, které je třeba řešit. To může zahrnovat obavy ohledně konkrétních metod lovu nebo stavu rybích populací, které nejsou ještě optimální. Červená – Rybolov je neudržitelný a má vážné negativní dopady na životní prostředí. Může to znamenat, že jeho metody vedou k poškozování mořských ekosystémů nebo ohrožení některých druhů ryb. |
Nyní se makrela pocházející ze severovýchodního Atlantiku lovená pomocí středních vlečných sítí přesunula ze stupně 3 na stupeň 4. To znamená, že se restauracím a podnikům doporučuje ji neprodávat. Tento způsob lovu ryb ovšem nejčastěji používají dodavatelé do supermarketů a restaurací.
Rybu v současnosti loví Norsko, Island, Faerské ostrovy a Spojené království. Celková omezení odlovu (TAC) stanovená od roku 2009 rybáři trvale překračují o 5 až 80 procent. V letech 2020–24 byly TAC v průměru o 39 procent vyšší než vědecká doporučení rybolovu.
Podle odborníků jsou udržitelnější alternativou k makrele například sleď ze Severního moře a východní části Lamanšského průlivu anebo sardinky, uzavírá The Guardian.